вторник, 19 септември 2017 г.

В опит да изяснят как Хитлер е успял да „омагьоса“ немския народ, те избрали доста просто обяснение. Самото увлечение на Германия по магия и неземни сили (още при Вилхелм и Ваймарската република) е прокарало пътя на нацистите към властта. Хитлер само е удовлетворил националния копнеж по ирационален световен ред, са твърдели влиятелните социолози от Франкфуртската школа Зигфрид Кракауер и Теодор Адорно.



„Хитлер е истински мистик, полубог, който е могъл да манипулира подсъзнателно 78 милиона немци“, повтаряли те великия психолог Карл Густав Юнг. В по-академична форма тази парадигма е представена в монографията на Гуудрик-Кларк „Окултните корени на нацизма“.



Но след края на Студената война и преоценката на „черните“ интерпретации за Третия райх историците на окултизма, преди всичко Корина Трайтел (Corinna Treitel), са оспорили факта за особената връзка на нацистите с окултните науки. Били повдигнати данните за многобройните репресии на Третия райх срещу магове, астролози и телепати, които нацистката държава също смятала за подозрителни.



Освен това Трайтел и нейните последователи призовали да не гледаме отвисоко на езотерика, окултизъм и др. като опияняващо и лъжливо знание – парапсихологията, спиритизмът, астрологията и другите „гранични науки“ (Grenzwissenschaft) са били не по-малко важни за европейците от обичайната наука, те са били средство да се намери смисъл в лишената от Бог реалност.



Сега историците отстъпват от двете крайности. Невъзможно е да се твърди, че нацистите са се отнасяли зле или добре към окултизма – политиката по всеки въпрос се е променяла по вътрешни и външни причини, като понякога се е обръщала на 180 градуса. Тоест, езотерика не винаги била мръсна дума.



Историците подчертават, че нацистка Германия е била не митично „тоталитарно“, а поликратична държава: десетки различни организации и центрове на сили, конкуриращи се помежду си, с пресичащи се функции и пълномощия са провеждали своя собствена политика, опитвайки се да докажат, че именно техните методи и решения реализират идеалите на националсоциализма.



След идване на власт през 1933 година нацистите са взели под контрол астролози, ясновидци и гадателки точно по същия начин, както и другите свободни професии на Ваймарската република. Нацистките чиновници са се вълнували не от антинаучния характер на окултните учения, а от вземане на пари от хората (например при гледане на ръка).



Освен това много от ръководителите на държавата (като се започне с Хитлер, Гимлер и Гьобелс) сами са се увличали от езотерика (от астрология до гадание по махало). Това обяснява защо репресиите срещу окултистите никога не са стигали до жестокостта, с която райхът се е разправял с комунисти, хомосексуалисти, душевно болни, да не говорим вече за евреи.



Десетки адепти на езотеричните учения са продължили своята дейност, ползвайки се от въведеното още при републиката юридическо разграничение между „шарлатанство“ и „научен окултизъм“ – изследване на необичайни явления, което науката не може да обясни.



СД и Гестапо са поръчвали десетки аналитични записки с изискването да се намери ясен критерии за разликата между шарлатанство и перспективни „гранични науки“ – които, разбира се , да не привличат вниманието на широките народни маси, а да работят прикрито за благото на силовите структури.



„Както знаете, аз не смятам астрологията за чиста измислица, а вярвам, че зад нея има нещо… Необходимо е повече да ограничаваме шарлатаните и да разрешаваме само специални изследователски групи в тази сфера“, е написал Химлер на Хайдрих през 1939 година.



Но това не значи, че занимаващите се с езотерика се е чувствала спокойно в Третия райх. Борците с мракобесието и псевдонауката не спели, опитвайки се да вдигнат властта на борба с „вампирските предразсъдъци“.



Любопитно е, че най-активните сред тях излезли не от редиците на независимите учени, а от кръга на Матилда Лудендорф – втората жена на известния немски генерал и бивш съюзник на Хитлер. „Маговете“ за нея били в една редица с евреи, християни и масони – сили, разрушаващи здравия организъм на немския народ, и спасението от тях било само неотклонно просвещение.



В хитлеристка Германия имало доктрина на вечния лед, предложена от австрийския инженер Ханс Хорбигер. Според неговата концепция Слънчевата система се е образувала в резултат на взаимодействието на свръхслънце (огнена сфера) и космически лед.



Нацистите видели в тази доктрина дългочаканата космологична алтернатива на „еврейската“ физика (теорията на относителността, квантовата механика). Хорбигер бил сравнен с Хитлер – същия самоук човек, творящ революция.



Привържениците на доктрината на вечния лед се установили в „Аненербе“ и се опитали, използвайки подкрепата на Хитлер, да влязат в официалната наука. Първоначално те решили да въведат специален протокол за съгласие със своята теория, а геолози и метеоролози, които отказвали да го подпишат, да бъдат лишени от финансиране. Но не се получило.



През 1937 година с усилията на „Аненербе“ била публикувана статията „Коперник на ХХ век“ в немско популярно издание. Редакцията тутакси получила стотици възмутени писма от учени и инженери.



„Не можете да опорочавате немската наука с такива приказки – особено когато новобранци имат изключително слаби познания по физика и математика“, негодувал военният инженер Петер Лаутнер. Някои дори изпратили доноси с настояване привържениците на „вечния лед“ да бъдат подведени под отговорност.



През 1938 година във водещото научно издание „Журнал на немското геоложко общество“ излязла статия, където не просто се разобличавала доктрината на вечния лед, а неявно се критикувала склонността на немската буржоазия към ирационални идеи. И авторът геолог не пострадал.



Освен това Химлер официално препоръчал на теоретиците на вечния лед да не влизат в полемика в научните издания. Но „Аненербе“ увеличавало финансирането на теорията на вечния лед, предлагайки на нейните привърженици да предсказват времето за Луфтвафе – с други думи, вместо публична борба с учените нацистите предпочитали да създават свои джобни структури с най-безумни сътрудници, разчитайки, че „чудо“ ще докаже правотата на окултните теории.



Източник и снимка: burgasnews.com
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта