събота, 4 април 2020 г.

Вече седмица социалните мрежи на Апенините и по целия свят са нажежени до крайност от коментари на краткото видео със засечено предполагаемо явяване на Дева Мария над катедралата „Свети Петър“ в Рим миналия петък привечер, информира "Монитор". 

На 27 март, точно в момента, когато папа Франциск е към края на молитвата си за спасение на човечеството от коронавируса и задава на вярващите въпросите „Вие страхувате ли се? Нима вярата ви е угаснала?“, една от придаващите пряко литургията камери на държавната телевизия РАИ отправя „взор“ към потъмнялото небе.

Става дума за броени секунди, през които в направо гробовната чернилка над катедралата се виждат ясно бял облак и ярка светлина, обединяващи се постепенно  във фигура с познати до болка очертания – тези на Божията майка. Зрител, който следи по домашния телевизор сюрреалистичната литургия от празния и заливан от безмилостен дъжд  площад „Свети Петър“, записва с телефона си струящите от екрана КАДРИ

И убеден, че в тях има нещо изключително, свръхестествено и дори божествено, човекът качва самоделното видео във фейсбук, после то влиза с щурм във всички други социални мрежи, поемат го мощно ютуб, уотсъп и т.н. Но сякащ пазейки се от самата върла зараза, т.нар. сериозни и влиятелни вестници, радиа и телевизии в Италия, загърбиха станалото за нула време свръх популярно видео и почти не обелиха дума за него, нарочвайки го с мълчанието си за елементарна измишльотина.



Споменаха за кадрите и то мимоходом само няколко малотиражни всекидневника, но в замяна на това мрежата се задръсти от коментари, както ентусиазирани, така и скептични. В първия момент преобладаваха вторите, скептичните, в които засеченото явяване на Богородица над площад „Свети Петър“ по време на молитвата на папата срещу коронавируса и благословията му „Orbi et Urbi” /Към града и света – бел. кор./, бе жигосано като чиста проба „фейк“, като „журналистическа патица“ и нескопосан фотомонтаж. Доста бързо обаче ентусиазмът набра скорост и измести негативните одумки, може би и защото в окаяното ни всекидневие имаме нужда от вяра в нещо по-голямо от нас, каквото и да е то, само и само да съдържа бленуваното послание на надеждата, че скоро ще надмогнем сегашните ужасни дни и ще се върнем към нормалния си живот. Така че може да става дума за самовнушение, за елементарна оптична илюзия, за игра на светлина, но мнозинството вярващи италианци припознаха в изваялата се в небето на Рим фигура на Божията майка подадена към тях ръка за помощ.

И  благословия за спасението им,осветлена в момент на големи страдания, когато увереността ни в утрешния ден рухва, а всекидневните ни привички са далечен спомен. Както и да е, но сега, седмица по-късно, това което се случи над площад „Свети Петър“ в Рим на 27 март вечерта, си остава много силен момент, може би надхвърлил личната вяра. И както и да бъде погледнато на иначе странното явяване на Дева Мария, то  наистина трябва да се смята за символ  на надеждата, която предизвестява края на мъките от безпощадния коронавирус.

А онези, които не вярват в Божията майка, тя дори да спре пред тях, да им се усмихне и да ги погали, те никога няма да я видят, нали?!
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта