вторник, 20 септември 2016 г.

Искърското дефиле е едно от най-красивите и девствени кътчета на България. Разположено е в Западна Стара планина, там, където дивата река прорязва билото й и образува тясна скалиста пролука. Учените смятат, че реката е съществувала много преди да се образува планината и си е извоювала своя път, дълбаейки я и насичайки я на две.

До преди век мястото е било почти непристъпно и непознато, докато в края на 19 век тук не се прокарва железница и постепенно мястото се заселва с хора от цялата страна, привлечени от красивата и спокойна природа.

Днес дефилето може най-добре да се разгледа от влака, преминаващ през него от София до Враца. По пътя могат да се видят чудни гледки като Кътинските пирамиди, Лакатнишките скали и други карстови образувания. Малкото населени места в района са изходна точка за много планинарски маршрути – от с. Реброво до връх Буковец и Лескова.

Най-голямото селище в Дефилето е гр. Своге, а над него са разположени китни селца като Заселе, откъдето гледката към долината е неописуема. Близо до Заселе е и един от най-красивите и големи водопади в страната – Скакля. Между Заселе и гара Бов минава и Вазовата пътека. Местните хора казват, че Иван Вазов обожавал мястото и обичал тук на спокойствие и тишина да пише своите разкази, между които и Дядо Йоцо гледа.

До водопада Скакля се стига по живописна екопътека, а разходката дотам ще ви разкрие невиждани красоти и чудни гледки.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта