понеделник, 13 февруари 2017 г.

Американски и бразилски астрономи установиха каква е била продължителността на живота на слънчевия протопланетарен диск - облака от прах и газ около нашето светило, от който впоследствие се е формирала Слънчевата система, съобщи Лента.
Били са нужни 3-4 милиона години, за да може газови гиганти, като например Юпитер и Сатурн, да се формират и да заемат днешното си местоположение в Слънчевата система.

До тези изводи учените стигнали, след като изследвали четири древни метеорита (ангрити), формирали се преди 4,653 милиона години. Образците от метеоритите били открити на днешната територия на Аржентина и Бразилия, както и в Антарктида и Сахара.

В метеоритите имало остатъчно намагнетизиране, което би могло да се създаде в среда с магнитна индукция от порядъка на 0,6 микротесла. Вероятно такава е била магнитната индукция, когато Слънчевата система била на 3-4 милиона години.

Предишните преценки за периода на съществуване на слънчевия протопланетарен диск варираха между 1 милион и 10 милиона години.

www.blitz.bg

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта