вторник, 14 март 2017 г.

В Полша е публикувана петиция за излизане от ЕС. Досега подобни настроения в страната изобщо нямаше, но сега внезапно започна дискусия за плюсовете и минусите от присъствието в ЕС, пише Взгляд.

Авторите на петицията, подписана до момента от над 7000 души, са недоволни от „антихристиянските ценности на западноевропейците“, но основната причина е опитите Полша да бъде заставена да приеме бежанци от Африка и Близкия изток. Авторите на петицията сочат, че ЕС предвижда „извращения, убийство на неродени деца, както и евтаназия“. Според авторите на петицията ЕС е довел до края на полското селско стопанство и риболов. Авторите на петицията твърдят, че „ЕС непрестанно издава задължителни за Полша хиляди идиотски директиви“.

Полският политолог Якуб Корейба коментира пред руския вестник, че доскоро евроскептичните настроения са били маргинални и че в последните десет години те не са имали аргументи в тяхна полза. „А изведнъж миналия четвъртък подобен аргумент се появи. Бе преизбран председателят на Европейския съвет Доналд Туск, игнорираха волята на нашето правителство и това предизвика вълна от недоволство“, посочи той. Според експерта засега няма шанс Полша да напусне ЕС, но преизбирането на Туск е положило началото на дискусията за плюсовете и минусите на престоя на страната в Съюза. Корейба заяви, че управляващата партия „Право и справедливост“ в обозримото бъдеще ще се заиграва с тези идеи.

„Напомням, че външният министър Витолд Вашчиковски и самият председател на партията Ярослав Качински говориха, че Полша не иска да излиза от ЕС, а само да го реформира. Управляващата партия ще предприема опити да промени начина на приемане на решения в Съюза“, обяснява политологът. „Междувременно, ако не успеят да постигнат тези изменения, то възможно е в бъдеще Варшава да преразгледа характера на собственото си участие в ЕС“, добави той.

Източни:Фокус
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта