понеделник, 17 април 2017 г.

На Великден, най-светлият християнски празник, много хора са хапнали доста месо и яйца наведнъж. Вероятно повече, отколкото трябва. Това пък означава, че могат да прекалят с приема на протеин, който макар и много полезен за тялото, си има здравословен лимит. Нежеланите ефекти от преяждането с яйца и агнешко, на първо място, ще се почувстват като тежест в стомаха, но могат да се проявят и в цялото тяло. Вредният ефект би могъл да е още по-голям и ако до вчера е спазван пост, затова преди всичко - внимавайте с количеството и планирайте разходка през деня. Съвети за това какви са признаците на лошото преяждане и какво е противодействието им, Списанието "Бизнес инсайдър", сайтът на Националната здравна служба на Великобритания и специализираната страница за здравословен живот Authoritynutrition.com. цитирани от econ.bg, разказват...

Спорът за яйцето Яйцата години наред бяха критикувани като източник на голямо количество холестерол и преносител на салмонела, затова в много западни страни, включително САЩ и Великобритания, властите препоръчваха да се консумират рядко и с внимание. Междувременно обаче многобройни проучвания доказаха ползите от този продукт, които накараха здравните служби да смекчат тона. Всъщност яйцето е нискокалорично, но много хранително. Засища и помага за трупането на мускули, затова е част от много видове диети. Богато е на протеин, витамин А, В2, В12 и витамин Д, холин, фолиева киселина, йод, калий, магнезий и калций. Жълтъкът е с високо съдържание на холестерол, но предимно от "добрия" вид, който подпомага функциите на черния дроб и мозъка, както и на антиоксиданти, които пазят очите.

 Засега няма точен отговор на въпроса колко яйца са полезни на ден. Официалните здравни служби препоръчват до около 7 на седмица, но изследвания са показали, че и 2-3 на ден имат ползотворен ефект върху здравето и балансирания хранителен режим. При всички случаи властите препоръчват да не се консумират сурови или рохки, а след обстойна топлинна обработка, за да се избягва рискът от бактериални зарази. Колко яйца са твърде много яйца Здравословната доза протеин на ден е равна на теглото, умножено по 0.8. Т.е. един 70-килограмов човек (средното тегло на българите е около 74 кг) би трябвало да яде до около 56 гр. дневно. Всичко отгоре може да има нездравословен ефект, особено ако прекаляването е системно.  В едно средно или голямо кокоше яйце по европейските стандарти се съдържат около 7-8 гр протеин.

Това означава, че нашият 70-килограмов човек би могъл да изяде до 7 яйца, преди да почувства негативните ефекти от предозирането. Като това обаче трябва да е единственият му източник на протеин за целия ден. А на Великден още по-сериозен прием на белтъчини идва от агнешкото месо - в 100 гр агнешко се съдържат около 25 гр протеин. Какви могат да бъдат ефектите - Дехидратация Храносмилането и разграждането на протеинови храни произвежда вторичен азотен продукт, наречен урея (карбамид), който се отделя в бъбреците и по естествен път излиза навън с урината. Тялото обаче концентрира запасите си от вода там, за да изкара съединението по-бързо, което може да доведе до дехидратация около и след преяждането. Решението е доста просто - прием на повече вода и течности по време на празничното угощение.

Подуване и запек Колкото и да са полезни яйцата и месото, те не осигуряват фибрите, необходими на стомаха за лесното придвижване на храната през червата и отделителната система. На ден са препоръчителни по 25-35 гр за нормалното функциониране на системата. Липсата им може да доведе до газове, подуване и констипация. Решението отново е лесно - задължително салата от пресни зеленчуци на трапезата, и то в големи количества. Доматите, краставиците, морковите, цвеклото, марулата и тиквичките са особено богати на фибри. За десерт - плодове, вместо козунак.

Натрупване на мазнини Приемът на голяма доза белтъчинни храни означава и голямо количество калории, които пък ако не се изразходят, се натрупват в резерв. Калориите в едно яйце са сравнително малко - около 100, но в малка порция агнешко месо (100 гр) са около 300. Без значение е за организма дали излишните калории идват от протеинови, въглехидратни или мазнинни храни - те остават, когато са в повече и особено ако метаболизмът не се справя достатъчно бързо с обработката им - обикновено при възрастните и хората с наднормено тегло. Решението е да се дава пълна почивка от поне два часа на стомаха да обработи погълнатото и да се комбинира с разходка. - Загуба на калций Разграждането на белтъчини освобождава киселини в кръвта, а тялото използва калций, за да разгради тези киселини. Проучвания показват, че при продължителни протеинови диети това може да се отрази на здравето на костите, като организмът се опитва да намери още резерви на калций, за да се бори с храната. Успокоението в случая е, че Великден е само един ден и не би могло да се стигне до такъв ефект, стига навикът за преяждане с яйца и месо да не продължи с месеци.

blitz.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта