сряда, 10 май 2017 г.

700 лв. чисто плюс бакшиша, безплатна нощувка и храна. Така започват преговорите с поредния „кандидат” за сервитьор в малък хотел-ресторант 3 звезди в Черноморец. Кандидат е условно казано, защото кандидати няма!

Преговорите се водят с роми от близките села в община Созопол, които собственикът на туристическия обект обикаля от две седмици, за да събира персонал – нужен от 1 юни до 30 септември, пише flagman.bg. Желаещи да работят  в очертаващия се изключително силен сезон сред българите с бяла кожа няма. Просто няма!

Затова този бизнесмен не е единствен, който моли ромите от селата във вътрешността да дойдат и да спасяват положението. Това е отчайващото признание на Т.М., дългогодишен играч в туристическия бизнес по Южното Черноморие. Човекът разказва пред Флагман още подробности около ужаса, с който се сблъскват колегите му, подготящи обектите за лятото. Първите автобуси с организирани чужди туристи вече са по хотелите в Слънчев бряг, Поморие, Созопол. Положението с персонала обаче навсякъде е плачевно. Заведенията все още не са отворили.

Ето как продължават неволите на управителите на заведения в тези решаващи две седмици до 24 май, като имате предвид, че 700-е лева чисти се дават, след като наетият служител получава и трудов договор с платени осигуровки – за сметка на работодателя, защото вече никой не рискува да наема кадри на черно. „Кандидат-сервитьорът”  обаче не желае да фигурира с името си пред контролните органи и настоява, ако изобщо почне работа, да взема заплата на ръка и да сервира нелегално.

Причината – той е регистриран в Бюрото по труда и иска да си взема от там социалната помощ. На него не му пука, че шефът ще отнесе глоба затова, че не е регистрирал трудов договор и не го е осигурил за тия три месеца. „Изпитът” продължава с решаване на тест за интелигентност. Напр. клиент поръчва три кебапчета, 1 бира, две филии хляб – отразяване ръкописно в тефтерче(не в компютър). Оказва се, че ромът, който е с диплома за основно образование, изобщо не може да пише. И това е масово явление при наемането на персонал за най-ниската категория заведения. Към момента пратеници на петзвездни хотели и ресторанти са се изнесли в Молдова и Украйна, откъдето на място интервюират кандидати за работа – сервитьори и камериерки. Ще се окажем пред най-големия си провал в туризма, защото недостигът на кадри е повсеместен, коментират от бранша.
Снимка и източник на текста:www.flagman.bg

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта