неделя, 18 юни 2017 г.

Около 11 процента от юношите по света на възраст между 13 и 15 години пушат - цигари или пури, сочи публикувано неотдавна глобално проучване сред учениците, цитирано от здравната емисия на Ройтерс.
Използването на тютюневи изделия е сред водещите причини за предотвратими смъртни случаи и за сериозни заболявания в света, на която се дължат около 6 милиона смъртни случая всяка година, отбелязват изследователите, участвали в проучването на американския Център за контрол и превенция на болестите (ЦКБ). Повечето пушачи "усвояват" този навик именно в юношеските си години пише pik.bg


Изследователите са използвали данни от проучвания сред юноши в 61 страни, извършени в периода 2012-2015 година. В половината от тези страни пушат най-малко 15 на сто от момчетата и поне 8 на сто от момичетата.
От всички страни, цитирани в проучването, най-малко пушат юношите в Шри Ланка (1,7 процента), а най-много - в Източен Тимор (35 на сто). Най-малко млади момчета пушат в Таджикистан (2,9 процента), а най-много - в Източен Тимор (61,4 процента). България намира място в тази тревожна статистика с броя на пушачките сред девойките. Именно у нас техният брой е най-висок - цели 29 процента, докато в Таджикистан пушат само 1,6 от момичетата.
"Пушенето уврежда почти всеки орган на тялото, а научните данни показват, че повечето от възрастните пушачи пропушват именно в периода на юношеството", казва водещият изследовател на проучването Рене Аразола от отдела "Пушене и здраве" в ЦКБ.


"Младите хора, които започват да пушат в по-ранна възраст, по-често развиват дълготрайно пристрастяване към никотина, отколкото онези, които усвояват вредния навик в по-късна възраст", добавя Аразола. "Следователно усилията следва да се насочат към превенцията на пушенето сред юношите, ако искаме да няма още едно поколение възрастни, които страдат и умират от болести, свързани с пушенето", заключава ученият.


В повечето страни най-малко половината от сегашните пушачи казват, че искат да спрат, сочат още данните. В Уругвай желание да се откажат от вредния навик декларират 32 на сто от децата пушачи, а във Филипините - 90 на сто.
Отбелязва се, че проучването е обхванало само юноши между 13 и 15 година, записани като ученици. Тъй като в много страни има значителен брой деца, които не ходят на училище, авторите правят уговорката, че тези данни не могат да дадат напълно точна картина на тютюнопушенето сред юношите там.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта