вторник, 20 юни 2017 г.

Лятното слънцестоене настъпва на 21 юни в 07:24 часа българско официално време. Този момент се явява начало на астрономическото лято.Това каза Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН), в интервю за Агенция "Фокус" във връзка с лятното слънцестоене.

Високо греещото над небесния екватор Слънце и голямата продължителност на деня затоплят климата в северното полукълбо на Земята, докато в южното е обратно – там на тази дата ще започне астрономическата зима.

По-малко известно е, че по време на лятното слънцестоене Слънцето се намира в най-източната част на съзвездието Бик (Телец) – много близо до границата му със съзвездията Близнаци и Орион, каза Маркишки.

Той обясни, че в момента на лятното слънцестоене Слънцето е на 153 029 029 км от Земята. По думите му това разстояние ще продължи да нараства до момента на преминаването на нашата планета през афелия – най-отдалечената от Слънцето точка на елиптичната земна орбита.

Преминаването на Земята през афелия ще се случи на 3 юли в 23:11 ч. официално време, когато Слънцето ще бъде на 152 094 421 км от нас.

Маркишки посочи, че след този момент нашата планета ще започне бавно да се приближава към Слънцето.

Древен тракийски ритуал

С древен тракийски ритуал ентусиасти посрещат лятното слънцестоене в археологическия резерват "Кабиле" край Ямбол, предаде БТА.

Древният ритуал се пресъздава на тракийското скално светилище на Великата богиня-майка Кибела на "Зайчи връх".

Светилището датира от края на II-то хилядолетие пр. Хр. и се счита за древна тракийска обсерватория.

Според историците траките са разпознавали най-дългия ден в годината, когато първият слънчев лъч премине през специален улей и огрее врязания в скалите образ на Кибела.

Изследвания са доказали наличието на геомагнитни аномалии на скалния връх, по който древните са изсекли траншеи, ориентирани в четирите посоки на света. 
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта