неделя, 2 юли 2017 г.

Отслабване с десетки килограми, изваяни тела и перфектни мускули. Всичко това се намира на няколко кликвания с мишката разстояние в интернет. Сайтове с неясни собственици и контакти предлагат „магически” хапчета и чайове без ясна информация за съдържанието им. Експерти диетолози и фитнес инструктори са категорични – опасно е да се доверяваме на неясни продукти, а обещанието за десетки килограми мускули за месец – напълно невъзможно.

Пазарът е голям и предлага изключително разнообразие от продукти - от сапуни за отслабване, лепенки, сиропи до чай, съобщи bTV.   Интернет сайт предлага тяло като на супер звезда и повече мускули само за 30 дни, без никакви усилия. Офертата е изумителна - 10 кг мускули за месец, с необикновено хапче, което работи без лишения. Топи мазнини, извайва мускули и дава 70% повече енергия.   Човекът, на когото трябва да се доверим, е Марко Джупунов. Описан в сайта като личен фитнес треньор и културист, със собствена фитнес зала в София. Контакти за обратна връзка обаче липсват, а информация за културистът с 17-годишна спортна кариера така и не намираме.

Инструкторът Васил Михайлов тренира усилено години наред и дължи перфектната си форма на специален режим. Не вярва, че само с добавки може да извае тяло на културист. Не приема сериозно и офертата в интернет. „Няма как по никакъв начин да се изгради чиста мускулна маса за 30 дни или да се изчистят подкожните мазнини с 15 кг. Това е напълно нелепо”, категоричен е той с уточнението, че след осем години усилени тренировки е придобил около 20 кг. мускулна маса.   В сайта има и снимки и на така наречените "протежета", които след ползването на добавката се сдобиват с релефни и мускулести тела. А ефектът "преди и след" е повече от впечатляващ.   След кратко проучване в интернет треньорът - културист Марко Джупунов се оказва със словашкото име Даниел Турна. Мускулестият мъж изгрява убедително и в още два сайта - латвийски и литовски, но този път като Филипс Тажинскис и Салвас Сейбутис.

Измамата обаче крие най-голям риск за здравето на хората, защото никой не може да гарантира какво всъщност съдържат таблетките. „Тези продукти, които се рекламират, са единствено с цел печалба. И е много опасно, защото не се знае какво се предлага и какви може да са страничните ефекти и последствията за здравето на човека”, предупреждава инструкторът. Той самият споделя ужасните ефекти, които една билка е предизвикала у него. „Бях взел една билка преди 2 г. и след като я изпих ми стана много лошо. Около два часа не можех да стана от земята, имах халюцинации, не можех да говоря. Беше много страшно.”   В мрежата има изключително разнообразие и от продукти и диети за отслабване. Преди да стигне до залата Мариана също е търсила бърз и лесен начин за влизане във форма. „Знам какво е да си с наднормено тегло, да се бориш с него. Аз дори съм пила такива хапчета. Имам много познати и приятелки, които са използвали и чайове, и хапчета, и всякакви диуретици и какво ли не”, споделя Мариана Цекова. диети, фитнес, добавки   Красива фигура с минимални усилия, но със сигурен резултат обещават и различни продукти в китайските магазини - от чайове и сапуни до лепенки с отслабващ ефект. В един от тях има лепенки, които се слагат на пъпа и се стои 12 часа с тях.

Контролът - невъзможен   Хранителните добавки и голяма част от екзотичните продукти се следят от Агенцията по храните. В магазините контролът е по-голям, тъй като собственикът на обекта е известен. При онлайн търговията обаче хаосът е пълен. Инспекторите признават, че са безсилни и не могат да спрат измамите в мрежата.   „След като няма контакт, няма как да проверим дали това, което е обявено и това какви претенции има съответната хранителна добавка, отговаря на истината”, коментира д-р Румяна Йорданова от Агенция по безопасност на храните.

По думите й е безсмислено да се подават сигнали, тъй като не може да се стигне до физическо лице.   „Отговорността си е изцяло на производителя и на търговеца, а в случая вече и на клиента, който си поръчва”, категорична е тя.   Диетолог и инструктор на едно мнение   Фитнес инструкторът Биляна Йотовска и диетологът Маргарита Виткина са категорични – бързи резултати без здравословно хранене и спорт са невъзможни. Според тях вълшебни хапчета и добавки няма, има само такива които могат да подпомогнат здравословния режим.   Диетологът коментира, че приемането на непроверени добавки е опасно, тъй като няма контрол върху състава им. „Има такива, които стимулират обмяната на вещества и такива, които има диуритичен ефект. Но загубата на течности не е отслабване. В летните горещини липсата на вода може да доведе до тромби и емболизъм”, посочва тя.   Според Йотовска една тренировка 2-3 пъти седмично е достатъчна за здравословно отслабване и всеки човек трябва да има изготвен индивидуален хранителен план.
/бЛИЦ/РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта