четвъртък, 31 август 2017 г.


Валерия Велева:

Не е за вярване – в България, люлката на четмото и писмото, официално ще има учебници за бедни и богати!

В 21 век българското образование достигна нови висоти – сдоби се с четмо и писмо за бедняци.
Наистина не е за вярване!Дори по време на Възраждането в килийните училища не е имало такова уродство! Калемите са били еднакви за всички палавници – и на чорбаджиите, и на слугите.

Днес обаче богатите деца в България ще да проглеждат към света с цветни картинки, бедните – с черно-бели. За да им се набива от малки в главите на тези деца, че техният свят е също така черно-бял, каквито са и мрачните картинки в учебниците им.
Кой умник роди това? Коя глава наказва тези деца?

Най-масовото издателство с чудното име ,,ПРОСВЕТА” пусна за 8. клас учебници на цена 12 лв. и 9 лв. Вторите са черно-бели. ,,Те са за родители, които са притеснени”, обясни във вторник пред БНТ шефът на издателството Никола Кицевски, мой колега от „Труд“, журналист от когото съм се учила на правилата в занаята.
И затова недоумявам как може да се въвеждат правила в ПРОСВЕТАТА и в образованието, при които децата ще бъдат ПРОСВЕТНО делени на бедни и богати, защото родителите на едните са „притеснени“ материално, а на другите – не са.

Това е публична гавра!
Това е отвратителна дискриминация!
Това е съсипване на детството!
Това е срам за българското училище!
Нали всички деца са наши деца и трябва да са равнопоставени!
Нали конституцията казва, че всички български граждани имат равни шансове за своето развитие!

Как тогава ще обясним на детето с учебник от 9 лева, че неговите шансове в този живот, са по-малки от приятелчето му, който разлиства лъскав учебник! Представете си подигравките на които ще бъде подложено това дете, как ще бъде сочено с пръст, как ще се свива в ъгъла, представете си дрязгите в клас и в къщи, представете си разплаканите му очи и болката от пониженото му самочувствие.
Това дете стартира в живота с дамгата, че идва от по-бедно семейство.
Дотам ли стигнахме в разделението си?

“Черно-бели ще бъдат учебниците, само които могат да бъдат такива. Например по математика. По биология не може”, поясни още Кицевски.
Без да обясни обаче защо въобще са нужни цветни учебници в случаите, когато може да са черно-бели. И как изобщо може да има различни учебници за деца в един и същи клас? Заради едни ТРИ лева в ПРОСВЕТАТА?
Заради пазарната икономика, в които печалбата се гони дори с цената на разплаканите детски очи!
Срам! Срам! Срам!

Практиката показва, че мнозина родители, дори да живеят в недоимък, ще направят невъзможното само и само да не унижават децата си, да не се чувстват те маргинали и втора категория хора – и пак ще осигурят цветните книжки.

Грях ви на душата, г-да издатели!
Спрете гаврата с учебниците за бедни и богати!
Призовавам за спешната намеса на министъра на образованието!

Източник:epicenter.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта