вторник, 26 септември 2017 г.

За фрапиращ случай във великотърновско училище, пише в новия си брой областният седмичник „Кореспондент”. Седмокласник изненадал учители и съученици, след като ги почерпил, но не за собствения си рожден ден, а за този на фюрера Адолф Хитлер. На 20-ти aприл младежът гордо предоставил кутия с бонбони и обявил лидера на нацистка Германия за най-великия човек на планетата. Момчето обяснило, че черпи за неговите подвизи, без да си дава сметка, че въпросният предводител на немците е отговорен за смъртта на над 30 милиона души по света информира сайтът m.regnews.net


В училището се хванали за главата и потърсили съдействие от психолога в школото. Момчето се съгласило да разговаря с него, но не приело нито един от оборващите аргументи, хвърлящи петно върху „светлата” памет на фюрера. Напротив, детето го защитавалопламенно и продължавало да твърди, че е велик човек, който заслужава почит и уважение от съвременния свят.

Училищният психолог стигнал и до още по-фрапиращи признания от младежа. Оказало се, че неговият дядо лично му подарил преди известно време популярната книга на Хитлер „Моята борба”. Възрастният мъж, който е един от известните лекари във Велико Търново, го посъветвал да почерпи приятелите си за рождения ден на Адолф.
Умишлено няма да споменем имената на момчето и дядо му, за да не провокираме различни нападки към тяхното семейство, но подобни случки у нас явно вече не са прецедент. В социалните мрежи непрекъснато се въртят снимки на фюрера, а някои хора дори си слагат негови портрети в домовете си.

Според психолози вълната на одобрение към Хитлер се надигнала, защото в България имало наслоено чувство за несправедливост и безнаказаност. За това допринасяла и ромската престъпност по селата и невъзможността на полицията да спре набезите по домовете. Поведението на голяма част от българите било естествено, предвид занижените морални устои в обществото и желанието им по бърз начин да се справят с проблемите у нас. Те виждали като добър пример действията на Хитлер, който решавал своите проблеми с газовите камери, подлагайки на мъчителна смърт най-малко 5,5 милиона евреи...

Историците обаче припомнят, че Втората световна война взема 30 милиона жертви, не малко българи също дават живота си в битката срещу хитлерофашизма. 20 милиона руснаци загубват живота си, в Украйна дори ядат труповете на своите загинали. Неописуем е ужасът от войната, оставил милиони самотни майки, нанесъл непоправими щети в цял свят, които и до днес не са възстановени. Милиони са и инвалидите, които прекарват живота си без ръце, крака и очи...
Странното е, че и в Германия има сериозен интерес към книгата „Моята борба”.

 До момента са продадени близо 100 000 копия от преиздаването й. В момента книжното тяло се продава с бяла корица, защото нацистките символи в Германия са забранени. Първият тираж е през 1925 година, а до края на Втората световна война са отпечатани 12 млн. книги.  Мюнхенското издателство Институт за съвременна история реши да издаде книгата, след като на 1 януари 2016 г. изтекоха авторските права, което позволи тя да бъде публикувана в Германия за първи път от средата на 40-те години на миналия век.

Източник:m.regnews.net
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

1 коментар:

  1. Не виждам какво лошо има в това ? Сталин е избил в пъти повече хора от него обаче за него е позволено да се говори понеже 45 години след войната сме под политическо робство на СССР.

    ОтговорИзтриване

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта