понеделник, 18 септември 2017 г.


Премиерът Бойко Борисов коментира изтъкнатата като заплаха за националната ни сигурност Русия в доклада на Министерския съвет. Борисов обясни, че в доктрините си следваме посоката на НАТО, където членуваме, и няма как да бъде иначе.

„Понеже чух, че Станишев да говори, че Русия не е наш враг, а в същото време ние сме в НАТО –  това са две противоречащи си действия изцяло. България е в нато. Във всички изказвания на Столтенберг, на всички срещи на върха, под върха, Русия се сочи като основна заплаха за НАТО, като Северна Корея. Цяло лято влачим танкове и оръдия за учения и в един момент казваме – ама те не са ни враг! Ако стане война, руските ракети са насочени към България и затова в нашите доктрини ние участваме в общото“, обясни министър-председателят в интервю по бТВ. Борисов напомни, че се е възпротивил за разполагане на флотилия на НАТО в Черно море.

„Затова аз не допуснах флотилията в Черно море и понесох доста упреци, но в Черно море вкараме ли военните кораби, подводници, то ще заври накрая“, обясни Борисов. „Но в доктрината ни, ако стане война, ние ще се бием на страната на НАТО“, категоричен беше Борисов. В същото време обяви, че по време на Европейското председателство в София България ще настоява за отпадане на санкциите срещу Русия.

„Догодина, по време на нашето председателство, ние трябва да говорим и за махане на санкциите“, категоричен беше премиерът. Борисов разграничи позицията ни в доктрината, като съюзник на НАТО, от прагматичния ни интерес в туризма и енергетиката, като подчерта, че и руските туристи, и руският газ са ни повече от важни.

Премиерът коментира и взаимоотношенията си с държавия глава. „Прекрасна комуникация имам с него поне аз по всички теми“, обобщи Борисов по адрес на Румен Радев. Той обаче му опонира по темата за изтребителите и намека, че лобистите постигнали своето с отлагането във времето на покупката на новите изтребители.

„Аз изпитвам уважение към президента Радев, но за два дни служебното правителство да смени всички и да сложи свои хора, за един месец да приключиш сделка за 3 млрд., като изхвърлиш Ф-16?! Фактите показват другояче нещата, за лобизъм… Би трябвало да се каже – МВР и Пожарната да чакат, пенсионерите да чакат, учителите да чакат, инфраструктурните проекти да чакат, а милиард и половина да даваме за 9 изтребителя!“, противопостави премиерът модернизацията на ВВС с нуждите на други сектори в държавата.

И атакува Радев с контранамек за лобизъм пък от негова страна: „За един месец те извъртяха една поръчка, която 15 г. всички се притесняват, защото са огромни пари за България и трябав да се водят преговори, да се разсрочват. Лобист кой е? Цветанов, Борисов, кой? Авиацията по време на нашето управление – рекорден брой изтребители са във въздуха“, каза Борисов. И обеща още 5-6 изтребители да бъдат ремонтирани и да летят.

„Иначе излиза, че аз съм лобист, а единственото, което ме интересува, е, че държавният глава, парламентът, премиерът, от нас зависи да осигурим средствата, 10 милиарда искат военниете“, вдигна ръце премиерът, за да покаже, че това са много пари и харч, който не можем да си позволим.

Премиерът зае страната на вицето си Валери Симеонов за акциите по морето срещу шума от заведенията и незаконните постройки. „Трябва да се разчистят всички тези обекти по морето – незаконни, шумът трябва да престане. Тези битпазари, помните и София как я заварихме, по Витошка… Всичко това няма да го има догодина. Валери Симеонов е абсолютно прав – ако искаш дискотека, ще си направиш шумозаглушаване“, каза Борисов за дискотеките в Слънчев бряг.

Борисов каза още, че досега е доволен от министрите си и от себе си. „Аз си давам отлична оценка винаги, защото няма събота, неделя, няма ден, няма нощ да не сме работили. Стараят се много хора, стараят се всичките, най-вече, че го правят с добро намерение“. Премиерът призна, че би поверил внучето си на образователната система в България и пак повтори, че в четвъртък държавата ще отпусне 600 млн. за образователна инфраструктура.

Източник:www.mignews.info
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта