сряда, 18 октомври 2017 г.

Пхенян. Снимка: gettyimages.com

Северна Корея е толкова слаба, че икономиката й може да не издържи дълго под наложените й от Организацията на обединените нации (ООН) санкции, заяви бивш високопоставен служител в страната, който е дезертирал и сега живее в САЩ, пише profit.bg Вътрешната информация за режима на Ким Чен-ун идва на фона на по-агресивната реторика от страна на посланика на страната в ООН.

"Всеки момент може да избухне ядрена война," заяви Ким Ин-ньон. Северна Корея обаче може би просто блъфира. "Не зная дали Северна Корея ще оцелее и година при настоящите санкции. Много хора ще умрат," заяви Ри Йон-Хо, бивш високопоставен икономически служител в Северна Корея. "Там няма достатъчно храна", а санкциите "напълно блокираха" търговията, казва той, което принуждава правителството да изпраща десетки хиляди работници в чужбина. Обикновените севернокорейски домакинства нямат електричество, добавя той, докато в столицата Пхенян има само по 3-4 часа на ден.

Ри за последно е изпратен в Далиен, Китай, където помагал с управлението на Office 39 - тайна организация, която имала за задача да набира средства за управвляващата фамилия Ким. Ри също така получава най-висококото държавно отличие на режима. След поредица чистки обаче, в края на 2014 г. той бяга от страната заедно със семейството си и сега живее в района на Вашингтон. Дезертьорът описва състоянието на родината си като доста мрачно. Китай, която е най-големият търговски партньор на Северна Корея, е "много разстроена" от това, че севернокорейската държава не е реформирала икономиката си, а вместо това "проси" от огромната си съседка храна, казва Ри. От друга страна, Ри казва, че севернокорейски лидери са се срещали с руския президент Владимир Путин, но дипломацията "не се е оказала толкова лесна, колкото се е смятало." Ким също така бил обиден, че никога не се е срещал с китайския президент Си Дзинпин.

Си също така преди време избрал да посети първо южната част от Корейския полуостров преди северната. По време на среща с високопоставени държавни служители на Северна Корея, Ким Чен-ун нарекъл Си "кучи син", а китайците "кучи синове," казва Ри, добавяйки, че имало опасения, че Китай ще "предаде" Северна Корея. В резултат на това изграждането на отношения със САЩ е сред основните неща, върху които се фокусира Северна Корея. Ри оприличава войната на думи между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп като "спор между дете и възрастен."

Диктаторът смята, че ако получи помощ от САЩ, това ще му помогне да затвърди позициите си, точно както според севернокорейците съюзът със САЩ е помогнал на Южна Корея да просперира, казва Ри. "Северна Корея се страхува много от Южна Корея." За да се справи с несигурността си, Северна Корея изстрелва ракета след ракета. Несъмнено, светът се притеснява от нарастващата ядрена заплаха от страна на Северна Корея, а Китай многократно призовава за диалог. Според Ри обаче решение на проблема няма да се постигне само с разговори. Когато преговарят, отделните страни трябва да знаят какво искат, което не важи за конкретния случай, поради липсата на разбирателство от двете страни, казва Ри. За да постигнат успех в тази ситуация, чуждестранните дипломати трябва да разберат какво има в главата на Ким Чен-ун и да "променят какво мисли той."

Източник:www.blitz.bg

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта