неделя, 26 ноември 2017 г.

Снимка: Polskie Radio
От септември в Полша действа закон забраняващ пропагандата на комунизма или друга тоталитарна система.
Властите в Полша са разрушили мавзолея, изграден на мястото на масов гроб на 56 съветски войници в град Тшчянка в Северозападна Полша. Това предизвика остра реакция в руските медии.
"Днес ние говорим за варварски инцидент за нашата християнска държава. Това, което се случи в град Тшчянка, преминава всякакви граници, въз основа на които ние живеем,пише сайтът faktor.bg

В Тшчянка с помощта на тежка техника са унищожили мястото, където лежат съветските войници. Стореното е записано на видео. Имаше хора, които се противопоставиха на това, имаше хора, които се смееха на това", подчерта ръководителят на руската обществена организация "Курск" Ежи Тиц. Той също така отбелязал, че от организацията са решили да съдят управата на града за унищожаването на паметника. Руското външно министерство също е протестирало пред полските власти по този повод.

Мемориалният комплекс, който включва военен мавзолей в памет на загиналите съветски войници по време на превземането на град Тшчянка, според някои сведения е първият паметник, посветен на Втората световна война в Полша. Неговото строителство е започнало на 24 април 1945 г., още преди края на войната.
Промените в закона в Полша, забраняващи пропагандата на комунизма или друга тоталитарна система, влязоха в сила тази есен. Законът предполага, наред с други неща, разрушаването на съветските паметници. Според изчисленията на Института за национална памет на Полша законът ще засегне повече от 450 паметници в цялата страна, 230 от които са паметници на войници от червената армия. Всички паметници, които попадат под ударите на закона, трябва да бъдат отстранени от обществени места в рамките на 12 месеца.

Източник:www.faktor.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта