сряда, 27 декември 2017 г.

В Кербала няма място нито за сантименти, нито за излишни геройства. Който бе там, участва в една истинска война. И не може да не е такава, след като мирише на барут, стреля се, падат мини, взривяват се бомби. А след взрива на колата цистерна, натъпкана с експлозиви, в база ”Индия” в иракския град загинаха петима. Беше на Стефанов ден през 2003 г.
Загинаха капитан Георги Качорин, сержантите Антон Петров, Иван Инджов и картечарят редник Свилен Киров. Ден по-късно от раните си умира и старши-лейтенантът от специалните сили Николай Саръев.
Тежко ранени са 27 рейнджъри, общо 70 са пострадалите. Първоначалната версия е, че терористите-камикадзета, управлявали камиона-бомба са застреляни от българските снайперисти на 150 метра от лагера, въпреки това обаче колата бомба спира буквално в оградата на базата и се взривява.
Десет години след смъртта на петима български военни в Ирак, министерството разсекрети доклада от проверката за атаката. От него става ясно, че българската база не е била добре подготвена и са допуснати много грешки. Убити са петима български военнослужещи, а 27 други са ранени.
Смущаващ е фактът, че състоянието на оборудването и загражданията са били инспектирани месец преди инцидента от комисия. Полското командване е оценило нивото на сигурността на българската база на 85 процента. Въпреки това са констатирани недостатъци, част от които са съществена предпоставка за трагичните събития.

„Констатират се слабости в координирането на действията между щаба на полската бригада и българския пехотен батальон. Недостатъчния брой огради и заграждания за затваряне на постъпите към базата“, каза министър Найденов. Не са отчетени огневите възможности на оръжията. От Генералния щаб на българската армия са получени указания за допълнителни бетонни блокове и е направена заявка до командването на бригадата.
Поради ограничени възможности за доставка са били поставени само телени заграждения и е бил устроен ров. Не са предвидени и позиции на гранатохвъргачките, като основно средство за унищожаване на приближаващи се към лагера транспортни средства. Може да бъде направена и констатацията, че това са пропуски и на българския командир“, допълва той. Въпреки това виновни не са открити.
Не се намира виновно поведение в никое длъжностно лице, на което да бъде вменена дисциплинарна отговорност по случая. Данните от проверката са били предадени и на държавното обвинение, но и то не е посочило виновни за допускането на трагедията.
Няма виновни до ден днешен.

Източник:frognews.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта