вторник, 12 декември 2017 г.

Остър недостиг на хора има в почти всички отрасли – и в IT сектора, и в транспорта, и в индустрията, и в строителството, и в туризма.

Това казва в интервю за сайта „Блиц“ председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. „Лошото е вече, че нашите членове ни информират почти ежедневно, че недостигът не е само в сегмента на квалифицираните и висококвалифицираните кадри, а и в средното ниво и дори при кадрите без никаква квалификация. С други думи, ръстът, който до този момент осигуряваме като отговорни предприемачи и инвеститори, вече отразява максималното „изстискване“ на наличните ресурси“, допълва той. Домусчиев е категоричен, че оттук нататък без държавна политика и рязка промяна в тази насока трудно можем да говорим за по-високи нива на икономически растеж. Според него, проблемът не е само български и много европейски държави не само вече са се сблъскали с него, но имат и начини за решаването му.

„Ние не откриваме топлата вода, а гледаме примера на държави като Полша, които за изключително кратки периоди успяха да осигурят работна ръка за индустриите си в размер на милиони новопостъпили чужденци на техния пазар на труда. Това са работници главно от Украйна и други съседни на Полша страни, които по силата на междудържавни споразумения получават разрешителни за работа в рамките на десетина дни без никакви административни усложнения“, посочва председателят на КРИБ. Той съобщи, че и у нас се предприемат същите стъпки, но за съжаление има отпор както от държавата, така и от синдикатите, въпреки че напоследък се забелязва лека промяна в техния подход. Домусчиев е категоричен, че България трябва да подпише същия тип междудържавни споразумения, каквито има Полша със страни като Украйна, Беларус, Молдова, Виетнам. „Като начало предлагаме да започнем с мотивирано завръщане на лица от български произход, които бързо могат да докажат това, визираме главно Украйна и Молдова (бесарабските българи), които дори по силата на сегашното законодателство много бързо могат да започнат работа в очакване на решаване на тежките визови формалности, които ние смятаме, че трябва за тях да отпаднат“, допълва той. По темата за конфликтите между работодатели и синдикати, Кирил Домусчиев е на мнение, че едните и другите защитават интересите на своите членове и това е нормално. „В определени моменти тези конфликти до ниво на различие, водещо до открита конфронтация, а понякога и до война. Краен израз за тези отношения са стачките и локаута, който впрочем в България е забранен – ето още една посока, в която ние ще се концентрираме. Понастоящем обаче има движение напред, възстановен е диалогът, набелязали сме основните сфери, в които да постигнем съгласие, и вече работим по това“, допълва още председателят на КРИБ.

Източник:dir.bg 
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта