понеделник, 1 януари 2018 г.

Швейцарският психолог Карл Густав Юнг смята, че синхроничността е явление на съвпадения в нашия живот, които уж се случват случайно.

Хапва ни се торта, а нашият любим се прибира вкъщи с кутия със сладкиши. Мислим си за наш приятел и точно в този момент той решава да ни се обади. Пълно е с подобни примери.

Интересното в случая е, че можем да приложим абсолютно същата теория и за събитията от историята. Всичко, което се е случило някога, е свързано с други ситуации по един или друг начин.

За да провери това твърдение, BrightSide направи една интересна класация на исторически факти и събития, които са обвързани помежду си и могат да преобърнат представата ни за времето и синхорничността.

1. Най-старото дърво на света днес е било на над 1000 г., когато са изчезнали мамутите

Дълговечните борове са най-старите дървета на нашата планета. В Уайт Маунтинс, Калифорния пък откриваме най-старото, което ни е известно. То е на 5066 г. За справка - мамутите са живели до преди около 4000 г.

2. Nintendo е основана преди Айфеловата кула да бъде напълно завършена. Междувременно Джак Изкормвача тероризира Лондон?

Японската компания Nintendo  - един от най-големите производители на игрални конзоли в света, е основана на 23 септември 1889 г.  По същото време Айфеловата кула все още не е завършена, а един от най-известните неразкрити серийни убийци всява страх из Лондон.

3. Първото колело се появява след парния локомотив

Първият патент за прототип на колело е одобрен през 1818 г. Същевременно обаче - първият парен локомотив е представен цели 21 години по-рано. Чак през 1797 г.

4. През 1913 г. Хитлер, Сталин, Троцки, Франц Йодиф и Фройд живеят в един и същи град

Знаете ли, че през 1913 г. всички тези личности са живели на едно и също място по едно и също време? А именно - във Виена. Дали Сталин и Хитлер не са се разминали на някоя улица? Дали Сталин и Хитлер не са се разминали на някоя улица?

5. Клеопатра е живяла по-скоро до стъпването на човек на Луната, отколкото до построяването на египетските пирамиди

Египетската владетелка е родена през 69 г. пр. Хр. Пирамидите в Гиза датират от преди 2540 г. пр. Хр., а първото стъпване на човек на Луната е осъществено през 1969 г.

6. Чарли Чаплин умира в годината на раждането на  Apple

Светът се сбогува с Чаплин през 1977 г. и посреща първия персонален компютър на компанията Apple, която по последни данни има състояние от над 623 млрд. щатски долара.

7. Марката Coca-Cola е само с 31 г. по-млада от Италия

Кралство Италия се появява на картата едва през 1861 г. Производството на популярната напитка пък стартира през 1892 г.

8. Харвардският университет е основан преди Нютон да публикува своите закони

Университетът от Бръшляновата лига е основан през 1636 г., а известният труд „Principia Mathematica“ на Нютон, в който откриваме законите за силата, инерцията, гравитацията и други, е публикуван едва 50 г. по-късно през 1687 г.

9. Братя Райт осъществяват първия контролиран полет само 66 г., преди човек да стъпи на Луната

Братята извършват първия в историята на човечеството контролиран полет с моторен летателен апарат по-тежък от въздуха на 17 декември 1903 г. А както всички знаем – през 1969 г. човекът стига до Луната.

10. Първият факс се появява 10 години, преди телефонът да бъде изобретен

Първият публичен електрически факс заработва през 1865 г., въпреки че идеи за устройства, подобни на телефона и факса, се появяват много по-рано. 10 г. по-късно Бел и Уотсън правят демонстрации с първия телефон.

Източник:www.obekti.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта