сряда, 3 януари 2018 г.

Наско Ментата, Хисарския поп и Милко Калйджиев претендират за авторство на аранжимента на новия-стар хит „Шушана”,без да имат представа, че той е еврейска сватбена песен, написана още през 60-те години на миналия век от композитора Йозеф Хадара. Тогава заглавието песента е „Erev Shel Shoshanim”, а текстът е подобен на изпетия от нашенците.


Тримата чалга идоли обаче са на път да скубят коси кой е по-по-най в бранша и кой кого е окрал, но всъщност излиза като в приказката: „Крадецът вика дръжте крадеца”. Наследниците на Йозеф Хадара и текстописецът Моше Дор в Израел едва ли имат представа, че родните звезди на фолка скубят „перушина”, за да си преписват качества и парва за авторство на аранжимент, каквито не притежават. Въпреки това трупат пари, а хитът „Шушана” и изключително популярен през последните месеци, пише седмичник,цитиран от glas.bg

Мургавият изпълнител, който отскоро пусна в интернет и в почти всички чалга радиостанции на страната хитовото си парче „Шушана” е на път да „отреже” главите на колегите си Милко Калайджиев и Димитър Андонов, по-известен като Хисарския поп. „Падне ли вечерта, с було от синкав здрач. Пеят щурците, грее Луна, а Шушана е сама. Ой, Шуши, Шушана – моя единствена, чуй моята песен, чуй моя глас – само теб обичам аз”, извива децибели изпълнителят на „Я, елате, пиленца, при батко” през 2015 г., а около него на маса танцуват куп момичета. Видеото е заснето в дискотека „Али Баба” в Свиленград, където мустакатата легенда го изпълнява през вечер на живо.

Същата песен, заснета отново в заведение и на маса, отрупана с ядене и пиене, с лирично поклащащи се в танцувална стъпка юнаци, прави и Наско Ментата. Според чалга почитателите, Ментата се справя далеч по-добре от звездата на „Пайнер” и за това клиповете му се по-гледами, макар че виждат бял свят едва през лятото на 2017-а.

Почти веднага се запяват от народа и в момента гонят по слава песните на Хисарския поп от края на 80-те. Тогава Димитър Андонов направи повече от бум, след като издаде албум с народни песни, изпълнени под асмата, но с актуален аранжимент. Нелегалните му записи се разпространяваха от ръка на ръка, без знанието и разрешението на Министерство на културата, което заклеймяваше остро подобен вид нелегална дейност и печалбарство.

Наско обаче пее с пълно гърло и песните на Хисарския поп. Публиката се радва на изпълнението на любовния му хит „Разсъмва се, разсъмва се”, „Елена” и много други, за които младежите хабер си нямат, че се е „пръкнал” у нас преди близо 40 години.

Песните, които пеят Наско Ментата и Милко Калайджиев са по-скоро с народен аранжимент. Звучат еднакво – както преди 40 години. Познавачите са убедени, че чалгаджиите трупат пари от рок парчето на група „Polydor”, което е записано за първи път в Белгия през 1975 г. Песента е със заглавие „Shoshana”. Далеч преди това - през 1966-а, песента е изпята на сръбски от Оливера Петрович, популярна още като Оливера Вучо. Заглавието също е „Shoshana”. Идеята е взаимствана от сърбите от „Erev Shel Shoshanim” - еврейска сватбарска песен по текст на Моше Дор и изпълнение на Яфа Яркони…

Източник:www.glas.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта