петък, 30 март 2018 г.

Стартира проектът за изграждане на нова индустриална зона в Стара Загора. Тя ще се нарича „Загоре“ и ще се реализира от община Стара Загора в партньорство с държавата. Стартът на проекта беше подкрепен с меморандум за сътрудничество от кмета Живко Тодоров и Антоанета Барес, изпълнителен директор на „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД. Старозагорският общински съвет гласува единодушно да бъде създадено акционерно дружество, което да управлява процесите по изграждане на зоната. До месец съветниците трябва да изберат и ръководство на новоучреденото дружество,пише сайтът periscop.bg

Идеята за изграждане на индустриална зона „Загоре“ беше подкрепена от всички политически партии в общинския съвет. Плановете са тя да бъде готова до есента на следващата година. Собствеността в акционерното дружество ще бъде разпределена 50:50. Общината ще участва с апортна вноска – терен от 115 дка в кв. „Зора“, в близост до магазин „Метро“, като според оценката на терените цената им е около 5 млн. лв. Общинската администрация подготвя идеен проект за индустриалната зона. Предстои да се направи ПУП, а след това да стартират обществените поръчки за строителството. „Най-важното за една индустриална зона са местоположението, кадрите и инфраструктурата“, каза Антоанета Барес. Според нея Стара Загора има добро местоположение и кадри, инфраструктурата е работа на държавата. Тя обясни, че финансовият ресурс е наличен и че Стара Загора е напреднала в подготовката си. Парите, които ще даде държавата, ще отговарят на стойността на апорта на общината, но ако има нужда от допълнителни средства, те ще бъдат осигурени.

Възможности на индустриална зона „Загоре“

Едно от най-големите предимства на бъдещата индустриална зона е комуникативността на терена, върху който ще бъде изградена. В близост до обекта преминават линии на градския транспорт, мястото е обезпечено с електрозахранване и водоснабдяване. Според експертите налице е всичко необходимо за изграждане на работеща инфраструктура в зоната. Това е вторият подобен проект между община и държава. Първият беше изграждането на Индустриален и логистичен парк – Бургас, който приключи миналата година. „В Стара Загора ще създадем модерна индустриална зона от европейски тип – с предварително изградена инфраструктура, така че инвеститорите да започнат възможно най-бързо и безпрепятствено работа“, каза министърът на икономиката Емил Караниколов. Той съобщи, че вече е направено запитване за бъдещата индустриална зона от сериозен инвеститор в автомобилния сектор. „След Пловдив естественото продължение на процеса е инвестициите да бъдат насочени към Стара Загора, тъй като тук има добри комуникации, пресичат се три транспортни коридора, има и квалифицирана работна ръка“, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров.  Очаква се в зоната да бъдат открити поне 4000 нови работни места, а средната заплата ще е 1200 лева.

Стартират проекти и в други общини

В Министерството на икономиката са постъпили заявки за изграждане на индустриални зони с участието на държавата и от Варна, Горна Оряховица, Враца, Сливен и Кърджали, съобщи Караниколов. Според него кметовете осъзнават, че подобни индустриални зони дават добри възможности за развитие на икономиката в техните общини. „Законът за насърчаване на инвестициите дава много облекчения, включително изграждане на инфраструктура, възстановяване на осигуровки, намаление на данъци, възможност за обучение на кадри. Работим и да разширим законодателството с още облекчения“, каза Караниколов. През миналата година чрез Агенцията за насърчаване на инвестициите са били сертифицирани 31 инвестиционни проекта за над 300 млн. лв инвестиции и около 5000 работни места. За първите 15 дни на тази година са издадени сертификати за около 500 млн. лв и над 2000 работни места. Сега в Агенцията за инвестиции се разработват още 21 проекта на обща стойност 1 млрд. лв. и около 4500 работни места. В „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД има 7 сериозни запитвания от инвеститори към момента, като дружеството е в процес на преговори са с общо 18 потенциални инвеститора.

Източник:www.periscop.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта