петък, 30 март 2018 г.

Най-евтината храна в ЕС не е в България, а в Полша. Преди нас по евтини храни се нарежда и Румъния. Така, въпреки, че доходите ни са най-ниски в ЕС, по отношение на цените на храните за България остава третото място.

Средно в ЕС 16% от разходите на домакинствата са за храна. В Полша цените на храните са 61% от средното за ЕС ниво. А у нас храните са по-скъпи като цените са 68% от средното ниво за общността.

Най-скъпите храни и безалкохолни напитки в ЕС са в Дания. В България цените на безалкохолните са 81% от средните за общността.

В същото време у нас цените на алкохолните напитки са 64% от средното за ЕС ниво, което ги прави най-евтините в ЕС. В България се продават и най-евтините цигари в Общността.

Най-евтините цигари в цяла Европа всъщност се продават в Македония, Сърбия и Албания, които не са част от ЕС, но кандидатстват за членство и Евростат ги наблюдава.

Макар и не най-ниски, цените на месото, рибата и зърнените храни у нас са по-малки в сравнение със средното за ЕС. Най-евтиният хляб в ЕС се продава в Румъния, сочат данните на Евростат. В северната ни съседка са и най-евтините плодове и зеленчуци - цените им са 49% от средните за общността. В България те са 66% от средното.

Всъщност най-скъпият алкохол в цяла Европа се продава в Норвегия. Страната не е част от ЕС, но е в Европейското икономическо пространство и влиза в полезрението на Евростат. През 2015 г. там цените на алкохолните напитки са със 150% над средните за ЕС. В Норвегия са и най-скъпите цигари в Европа. С много малка разлика е Великобритания, която е страната от ЕС с най-скъпите тютюневи изделия. Техните цени на британския пазар са със 119% над средните за ЕС. За сравнение, в България те са 50% от средните.

Източник:standartnews.com
Снимка:Интернет
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта