четвъртък, 2 януари 2020 г.

Според спасителите, няма шанс двамата да са оцелели при тежките климатични условия в района

Двамата български моряци от товарния кораб "Стара планина", който плава в Норвежко море, са паднали зад борда, съобщиха от МВнР. Според спасителите, няма шанс двамата да са оцелели при тежките климатични условия в района. Инцидентът е станал при много тежка метеорологична обстановка - силен вятър и 8-метрови вълни.

Посолството ни в Осло е уведомено от външното министерство на Кралство Норвегия за извънредната ситуация на кораба. В ранния следобед е започнала спасително-издирвателна операция с два хеликоптера. Издирването е било затруднено поради лошото време. От Съвместния спасителен координационен център (ССКЦ), който отговаря за района на Северна Норвегия и е поел спасителната операция, са изразили готовност да включат в нея и самолет със специален радар, ако вятърът утихне.   Метеорологичните условия обаче не са се подобрили и от центъра са съобщили тази вечер, че прекратяват издирването на двамата моряци. Според ССКЦ, при настоящите климатични показатели няма шанс падналите във водата да оцелеят толкова дълго време.

Операцията няма да бъде подновявана днес. Норвежката полиция започва разследване по случая. Посланикът ни в Осло Вера Шатилова е в контакт с местните власти, включително със ССКЦ, и оказва необходимото съдействие по случая, уверяват от МВнР. На борда на товарния кораб "Стара планина" се намират 19 души - 18 български граждани и един гражданин на Украйна. Корабът е на 400 км югозападно от град Будьо. Сигналът към норвежките власти е подаден от капитана, с когото спасителите са в постоянна връзка. Корабът "Стара планина" е построен през 2007 г. Той е бълкер - превозва насипни товари. Дължината му е 186.5 метра, ширината - 30 метра. Може да превозва до 52656 кубични метра зърно. "Стара планина" плава под малтийски флаг./Блиц/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта