събота, 14 март 2020 г.

В днешни дни медицинската маска е един от най-надеждните начини за защита срещу вируси, бактерии и замърсена околна среда. Истината е, че повече от 70% от хората не я носят както трябва и следователно се лишават от предпазните й свойства. Медицинската маска има един-единствен правилен начин на поставяне: бялата страна е обърната към лицето, а цветната – навън.

Качествените медицински маски имат 3 слоя: бял слой – поставя се към лицето; изработен е от материал, който абсорбира влагата, която се образува в маската при издишване; вътрешен слой – с вграден филтър; цветен външен слой – изработен от водоотблъскващ материал, който действа като бариера, не позволява абсорбирането на частици слюнка, кръв и пот в маската.

Носенето на маската по неправилен начин намалява нейната ефективност и може да причини значителен дискомфорт при дишане. Този тип маски имат по-ниска степен на защита в сравнение с респираторните маски, които прилепват плътно към лицето. По тази причина е препоръчително медицинската маска да се сменя на всеки два-три часа. При директен контакт с вирусоносител (кашляне, кихане) се препоръчва незабавна подмяна.

Говоренето при носене на маска се препоръчва да се сведе до минимум, за да се намали кондензацията, тъй като тя редуцира ефективната продължителност на действие на маската. Маската задължително трябва да покрива носа, устата и брадичката. Ако маската има метална пластина (носен фиксатор), то тя трябва да бъде надеждно прилепена към носа. При сваляне на използвана маска трябва да се хванат връзките или ластиците и да не се докосва външният цветен слой.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта