вторник, 30 май 2017 г.

Окончателно парламентът не е задължен да приеме решенията от референдума на Слави Трифонов. Това постанови Върховният административен съд. Решението не подлежи на обжалване.

Шоуменът коментира, че на практика съдът е узаконил лъжата и посочва, че е отвратен пише vesti.bg

До решението се стигна, след като организаторите на допитването атакуваха преброяването на бюлетините със съмнения за манипулации. Съдът - петчленен състав, прие, че действително около 500  гласа не са били отчетени при смятането на резултатите. Въпреки това за задължително изпълнение не достигат още 11 500 - т.е. допитването не е закон.

Все пак обаче решението влезе за разглеждане от НС и след препирни мнозинството от ГЕРБ вече внесе в парламента предложенията от референдума за въвеждане на мажоритарна изборна система, както и за намаляване на партийната субсидия.

Близо 3,5 милиона души отидоха и пуснаха бюлетина на първия тур на президентския вот на 6 ноември, заедно с който се проведе допитването от три въпроса - за мажоритарен вот, за задължително гласуване и за намаляване на субсидията на партиите. Референдумът влиза за разглеждане от парламента, но не е задължителен, каквото окончателно реши съдът. Да има мажоритарна избирателна система в два тура гласуваха 2,5 милиона.

До тук се стигна, след като шоуменът

даде на два пъти ултиматум до 43-тото Народно събрание - той им даде две седмици, откакто се сформира, за да започне работа по волята на народа. Двете седмици обаче минаха и той започна протести пред парламента в деня, в който кабинетът се закле. Сега депутатите имат останал близо месец, за да приемат законови промени. Ако това не стане, Трифонов отново ще е пред парламента.

Слави Трифонов: Окопала се политическа класа, която няма да позволи промяна

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПЪРВИЯ ПРОТЕСТ НА ШОУМЕНА

На 10 май той прекрати ежедневните си протести на жълтите павета.

"Днес съдът взе едно странно и неморално решение. От една страна потвърди присъдата на предишната инстанция, която признава, че ЦИК са опорочили крайния резултат на Референдума. От друга страна не провери фактите докрай", се посочва в писмо до медиите от шоумена.

"Ще ви припомня фактите. Още преди провеждането на Референдума,

в нарушение на закона, ЦИК постанови да не се броят бюлетините без плик. Все едно тези бюлетини не съществуват. Все едно хората, пуснали ги в урните, не съществуват. Тогава предната инстанция на  ВАС добави към общата избирателна активност само 500 намерени бюлетини без плик. Това бяха 500-те бюлетини намерени само в 44 избирателни секции. Съдът тогава позволи да бъдат отворени наново само 44 секции. И от тях се появиха неотчетени 500 бюлетини.
На сегашното дело ние пожелахме да бъдат отворени и другите избирателни секции, за да се види реалният брой на всички неотчетени бюлетини. Защото общият брой избирателни секции е 12 340.  От всичките 12 340 са проверени само 44. Логиката говори следното - след като в 44 секции са открити 500 незабелязани от ЦИК бюлетини, колко ли има в останалите 12 296?", пита водещият.

И завършва:

"Днес получихме поредното доказателство, че съдът не е независим орган, а е слуга на политическата класа. Уважаеми съграждани, ще си позволя да перифразирам Васил Левски, който, както знаете, е казал -  “Времето е в нас и ние сме във времето”. Вижте докъде я докарахме 150 години по-късно. Несправедливостта е в нас и ние сме в несправедливостта. Дали вие се отвращавате от тази несправедливост, която ни заобикаля на всички нива -  не знам. Но аз съм отвратен".
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта