неделя, 4 юни 2017 г.

Легендите разказват, че гарваните са предвестници на смъртта. В много култури е възприето това вярване, което е придало на иначе интелигентните птици негативен образ в човешкото съзнание. Макар и в съвремието повечето хора да не обръщат внимание на подобни суеверия, оказва се, че предците ни не без основание са вярвали, че гарваните имат връзка със смъртта.

Изследване на учени от Вашингтонския университет доказа, че гарваните са много по-чувствителни към смъртта от всяка друга форма на живот. Експертите измервали мозъчната активност на пернатите, докато им показвали мъртва птица. Получените изображения показали, че хипокампусът – частта от мозъка, участваща в образуването на паметта, буквално светва при вида на смъртта.След продължителни изследвания учените установили също така, че гарваните имат почти невероятни спомени. Специално опитомените птици отлично познават тялото и лицето на господаря си.

Те дори имат специална сигнализация помежду си, за да си съобщават една на друга кога наближава следващото ядене. Още по-интересно откритие било, че тези знания птиците успяват по някакъв начин да предават на следващото поколение.

Учените открили, че гарваните реагират изключително емоционално при вида на смъртта на себеподобен. Експертите се опитват да разберат каква е причината за това странно за животните поведение чрез поредица от мозъчни тестове.

Изследователите дори успели да докажат, че гарваните изпадали в траур, когато някой от ятото им умре. Те си обясняват странното явление с факта, че птиците са социални животни, а двойките при тях са до живот.Въпреки лошата си слава, гарваните са изключително любвеобилни животни. Ние дори наблюдавахме как птиците поставят пръчки и друг вид предмети върху мъртвия си събрат, като един вид погребална церемония, разказва доктор Дарил Дайер от университета във Вашингтон.

Мозъкът на гарваните е голям. Те са наравно интелигентни с най-умните бозайници като делфините и приматите. Тези птици могат да решават заложени им проблеми, с каквито малко други същества могат да се справят, сочат изследванията.

Това обаче, което най-много озадачава учените, е способността на тези птици не само да разпознават смъртта, но и да усещат приближаването и. Дайер смята, че гарваните имат свръхвъзприятия за невидими за останалите симптоми, които могат да доведат до летален край. Изследванията в тази насока продължават.

инфо: sanovnik.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта