вторник, 9 януари 2018 г.

1. Как да различим Су-35 от Су-27

Това е възможно само на земята. Най-характерната отлика е двойното колело на предната стойка на колесника. Това е предизвикано от обстоятелството, че при същите габарити (дължина – 22 м. и разпереност – 14,7 м.) Су-35 има максимална полетна маса с 5 тона повече от Су-27 (38 тона срещу 33 тона). Усилената конструкция утежнила машината, но позволила не само да поеме повече товар, а и да се увеличи експлоатационния ресурс на планера до 6000 часа (30 години по 200 часа).

2. Много достойнства

Външните окачени резервоари на Су-35 могат да поемат 20% повече гориво, отколкото Су-27 – 11,5 тона срещу 9,4 тона. При това Су-35 може да носи същите 8 тона въоръжение – това е повече, отколкото можели да носят тежките бомбардировачи от времето на Втората световна война. При това Су-35 може да вземе на борда си не само ракети „въздух-въздух”, но и широк диапазон от въоръжение за работа по сухопътни и морски цели, от „умни” бомби до противокорабни крилати ракети „Яхонт”.

3. Пламенните сърца на изтребителя

Да не загуби маневреност и скорост от увеличеното тегло, на изтребителя ще му позволят два модернизирани двигателя АЛ-41Ф1С. Благодарение на използване на технологии, разработвани за двигатели на изтребители от 5-то поколение, тяхната максимална теглителна сила (тяга) е увеличена с 16% – до 14,5 тона срещу 12,5 тона на АЛ-31Ф на Су-27, а експлоатационният ресурс е нараснал четири пъти – до 4000 часа вместо досегашните 1000 часа.

Благодарение на тези двигатели тяговъоръжеността (отношение на тягата към нормалната полетна маса на самолета) на Су-35 се повишила до 1,1. (За сравнение при най-новия F-35 този параметър не превишава 0,81, а при F-22 той е равен на 1,09.)

По максимална скорост (2500 км/час) Су-35 превъзхожда всеки западен боен самолет – тук той отстъпва единствено на МиГ-31. Освен това новите двигатели позволяват на Су-35 без включване на форсажа да поддържа крейсерски полет на свръхзвукова скорост, което е едно от най-важните качества на изтребителите от 5-то поколение.

И още един огромен плюс: двигателите на Су-35 са снабдени със система за управление на вектора на тягата. До сега в света има само четири такива самолета – МиГ-35, Су-30, F-22 и F-35.

4. Най-главното

Главната отличителна черта е, че Су-27 е само изтребител, а Су-35 е многофункционален боен самолет, способен да поразява цели и на земята.

Такава модификация в семейството самолети Су-24 вече има, това е Су-30. Екипажът на Су-30 обаче се състои от двама души, защото при него пилотът не е в състояние едновременно да пилотира самолета и да управлява високоточното въоръжение. Системата за управление на Су-35 вече позволява това. А едноместната кабина вместо двуместна дава икономия в маса 1,5 тона.

5. Безпилотник с пилот

Намалението на екипажа на Су-35 до един човек в сравнение със Су-30 е постигнато благодарение на високата степен на автоматизация на самолета. Пилотът на Су-35 всъщност не управлява самолета, а с помощта на органите за управление в кабината заявява своите намерения на системата за управление, която сама решава как по оптимален начин да реализира командите на пилота чрез преместване на аеродинамичните управляващи повърхности и отклоняваните сопла на двигателите. По принцип комплексната цифрова система за управление на Су-35 позволява самолетът да се управлява изобщо без участието на пилота. Той само избира режима и взема решение за използване на оръжието. Всичко останало системата за управление извършва сама: води машината по маршрута, решава какъв маньовър трябва да изпълни и т.н.

6. Не отделяйки поглед и ръце

Значително облекчава работата на пилота и реализацията на принципа HOTAS (Hands On Throttle-And-Stick – ръцете са постоянно на ръчката за газ и ръчката за управление): възможност да се управляват всички системи, без да се отделят ръцете от органите за управление.

Тези РУС (ръчка за управление на самолета) и РУД (ръчка за управление не двигателите) на Су-35 са „накичени” с толкова бутони, гашетки, ключове и многопозиционни превключватели, каквито няма на нито един джойстик за игри.

Възприемането на информацията е облекчено с реализацията на принципа на така наречената стъклена кабина, когато всички необходими параметри се изобразяват на два големи дисплея с диагонал 15 инча (38 см) и с разрешение 1400х1050 точки. На Су-35 изобщо няма стрелкови индикатори. Дори резервните уреди са цифровизирани и са разположени на отделен дисплей с независимо захранване. Най-важната информация се проектира на прозрачен дисплей на фона на челното остъкление на кабината.

7. Всевиждащо око

Една от най-ефективните новости при Су-35 е радарът с фазирана антенна решетка „Ирбис”. Това е най-мощният в света радар за изтребител. Неговата импулсна мощност достига до 20 кВт (при F-22 е около 16 кВт). Той открива противниците от 4-то поколение на далечина 400 км. Захваща „невидими” изтребители от 5-то поколение с ЕОП (ефективна отразяваща повърхност 0,01 кв.м. на разстояние 90 км. Радарът позволява съпровождане едновременно на 30 въздушни цели и обстрелване на 8 от тях.

8. Кой кого?

Сравненията за последствията при хипотетично бойно стълкновение често носят спекулативен характер, особено при близки характеристики на самолетите. Но в случая превъзходството на Су-35 над неговите аналози от поколението 4+ като френския Rafale или най-новите американски F-15, F-16 и F-18 е неоспоримо.

Затова западните експерти най-напред сравняват възможностите на Су-35 с F-35, най-новия изтребител 5-то поколение, разработен като по-евтина алтернатива на безкомпромисния F-22. Експертите отбелязват, че по далечина на полета Су-35 превъзхожда F-35 с повече от 1000 км (3600 срещу 2520 км). Су-35 може да носи 12 ракети за въздушен бой срещу 10 при F-35. Максималната скорост на Су-35 един път и половина е по-голяма (2500 срещу 1700 км/час), а това означава, че F-35 не може при неблагоприятни условия да се отклони от боя със Су-35, който пък винаги може да излезе от схватката.

Последно, никой самолет в света не може да се сравни със Су-35 по маневреност. Естествено F-35разполага с коз като технологията за „радионевидимост”, но мощният радар на Су-35 напълно може да го лиши от това преимущество.

Изходът в съвременния въздушен бой зависи не само от тактико-техническите характеристики на самолета, колкото от учението да се организира боят, а в това умение превъзходството на въоръжените сили на западните страни е неоспоримо. Въпреки това някои експерти правят извод, че при равни условия появата на Су-35 може да превърне F-35 в оръжие, годно за борба с ВВС на третия свят. И това при условие, че те не купят Су-35. Не е маловажен факторът стойност: Су-35 се оценява на 45 млрд долара, а цената на F-35 е около 122 млн. долара.

9. И отново за свръхманевреността

Свръхманевреността е фирмен белег на изтребителите от семейството Су-27. На авиосалона в Бурже през 1989 г. изпитателят Виктор Пугачов порази публиката и специалистите със своята „кобра”. Су-35 на Бурже-2013 също поднесе поредната сензация. Журналистите нарекоха този маньовър „палачинка” – летящият хоризонтално самолет се завърта около вертикалната си ос на 360 градуса все в хоризонтална плоскост, без да губи височина и скорост. Чуждестранен експерт заявил, че така могат да летят единствено НЛО.

ВИДЕО : ТУК>>>

Дали ще му потрябва на Су-35 някога тази свръхманевреност? Летецът-изпитател Сергей Богдан, който за пръв път вдигнал във въздуха самолета на 19 февруари 2008 г., сравнява свръхманевреността с хладното оръжие на спецназовеца – той се натоварва с автомат, пистолет, гранати, но за всеки случай не забравя и ножа: ами ако допре до него, а го няма? А допре ли до „ръкопашен” близък бой Су-35, то противникът му няма шанс да оцелее.

/БЛИЦ
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

1 коментар:

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта