вторник, 3 декември 2019 г.

През зимата на 1996 г. България тръгва по стръмното нанадолнище.

Правителството на премиера Жан Виденов не успява да овладее ситуацията и инфлацията за няколко дни отнема всичко спестено от българите.

Мнозинството от пострадалите в онези мразовити дни, когато заплатата стига за хляб и бурканче кисело мляко обвиняват именно Жан Виденов за кошмара.
Реалната причина обаче е атака на Сорос срещу валутната система. В същата година той прави подобни атаки и в Азия, като на някои места успява, а на други не.


Където успява е същото - пълно оплюване на местното правителство, свалянето му, и издигане на соросоиден елит.
Припомняме, че едно от първите действия на Иван Костов като премиер, беше да даде орден на Джордж Сорос.

Официалната версия обаче е, че точно в края на 96 година изтича отсрочката за погасяването на външния дълг, сключен от правителството на Филип Димитров. Наследникът му не успява да издейства нова отсрочка и кредиторите си искат парите по най-бързия начин. Хазната е празна, а финансовата дестабилизация е в ход.
Виденов имаше най-малка вина за случилото се. Хора с голямо влияние са бяха разбрали да му отсекат главата. И си свършиха перфектно работата. Според една от достоверните версии Иван Костов първо е искал Виденов да си изкара мандата, но след това е решил по-бързо да го приключи. И успява да уреди да не ни бъде дадена нова отсрочка на дълга. Велможите в БСП също са били недоволни от техния кадър, тъй като той отказа да направи няколко големи сделки в интерес на скоростното забогатяване на неговите другари.

Факт е, че самият той имаше и много слаби министри, а прекалената му педантичност и праволинейност никога не са били успешни по нашите географски ширини. Съвпадането на всички тези фактори доведоха до свалянето му и впоследствие до анатемосването му като отговорник за финансовата катастрофа, от която след това дълго се възстановявахме разказва бивш съпартиец на Жан Виденов, който е свидетел на драматичните събития.
Падането от власт не се отразява така благотворно, както на други бивши министър-председатели, които след това натрупаха солидни спестявания от лекторски изяви, от писане на програми за светлото бъдеще и строеж на финансово изгодни неправителствени организации. Жан Виденов така и не успява да се закрепи в голямата политика. Понесъл е твърде много удари от своите, а и е обрал негативните емоции на рязко обеднелите българи. Наследникът му на председателския пост в БСП Георги Първанов явно няма никакво желание да се оцапа в лошия имидж на предшественика си и постепенно го изтласква от делата в Столетницата.

Много хора промениха отношението си към Жан буквално за 24 часа. На вечерта му бяха първи приятели, а на следващата вече бяха готови да го анатемосат. Жан Виденов твърде трудно прие предателството и отказа да играе ролята на циркаджийска мечка, която да гостува по безсмислени лекции и конференции. Канеха го къде ли не! Дори се чу, че са искали да го вкарат в „Биг Брадър“. Но той се изсмял на подобна възможност. Трябваше му много време да се съвземе и да се върне към живота си на обикновен гражданин. Започна като преподавател в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, а за политика и дума не дава да се издума. Много го канеха да заеме почетно място в градската организация на БСП, но той се съгласи единствено да е редови член, който никога не е стъпвал на градските партийни заседания, разказват старите кучета в червената партия.

Интересното е, че в родния му Пловдив се разказват две коренно противоположни версии за живота на Виденов след края на политическата му кариера. Според първата той крие в банката си над 10 млн. долара и участва задкулисно в няколко богати компании, които се отплащат пребогато за консултантските му услуги.

Втората версия описва Виденов като скромен човечец, който живее в пълна мизерия. Поне на пръв поглед това изглежда да е по-достоверния сценарий, по който се развива животът на Жан Виденов. Според изявите му пред приятели и съседи, бившият ни премиер не разполага с достатъчно пари, за да си осигури охолен живот. Двамата с жена му продължават да обитават скромна панелка в квартал Кършияка, а колите им са произведени около началото на новия век.

Никога не сме го виждали да слиза от лъскава лимузина. Не се е чувало да има богаташки имот в покрайнините на Пловдив. Двамата с жена му Кателина не са и много по екскурзиите. Ежедневието им е съвсем нормално. Често я виждам нея да мъкне торбите с покупките, а той вечер пече пържоли на скарата на балкончето. Ако ги има тези 10 милиона долара, явно се страхува да ги харчи и те си стоят в банката, смее се съсед на Жан Виденов.
Бившият министър-председател и в момента отказва да дава интервюта и да влиза под светлината на прожекторите. Преподавателската му дейност вървяла повече от добре и студентите били редовни на неговите лекции.
Още по-големи фенове му са просяците на Пловдив. Бездомниците знаят маршрута на Виденов и го причакват за да си получат дневната парса. Той не отказва на никого, въпреки че не дава повече от 2 лв. Знаменитост е за просяците и те като че ли са първите, които са му простили за катастрофата преди 8 години, разказват съседи на Жан Виденов.

skandalno.net

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

2 коментара:

  1. Аз такъв глад и такива проблеми и инфлация като при него не си спомням. Даже имам познати, които сега се водят червени, но тогава са били по барикадите. По статистика при него е най -ниското производство на жито и други през изминалите 50-60 години.
    А наскоро май имаше в предаването „Документите“ на А. Тодоров за фалита на банките при него и инфлацията - напечатали пари и раздали на предприятия, които не работят, казали им да не си връщат заемите - и хоп - хиперинфлация. То само с печатане на пари икономиката не може да се спаси. https://www.tvevropa.com/2019/12/dokumentite-s-anton-todorov-21-12-2019/

    ОтговорИзтриване
  2. Three-dimensional cutting jobs additionally be} completed with CNC machining in a single set of directions. In this submit, we are going to describe some fundamentals of CNC machines and provide comprehensive information about various kinds of CNC machines. A CNC cutting machine is knowledgeable digital cutting system that uses the up and down high-frequency Goggle vibration of the blade to chop flexible supplies. It features with high precision, high pace, automatic loading and unloading, clever typesetting, and low price of easy incision processing. CNC cutters will take the place of the normal guide flexible material cutting instruments step by step. In the manufacture of automobile interiors, it is appropriate for automotive mats, trunk mats, leather-based covers, seat covers, and cushions.

    ОтговорИзтриване

ПОПУЛЯРНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

Архив на сайта